Διατάχτηκε η Απέλαση από την Κύπρο του Αιγύπτιου Αεροπειρατή

Κυπριακό Δικαστήριο διέταξε την απέλαση ενός Αιγύπτιου που κατηγορείται για αεροπειρατεία. Ο κατηγορούμενος Σαΐφ Ελντίν Μουσταφά, στις 29 Μαρτίου 2016, ισχυριζόμενος ότι φέρει ζώνη με εκρηκτικά και απειλώντας να ανατινάξει το αεροπλάνο, ανάγκασε την πτήση 181 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Κάιρο, να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στην Κύπρο, απαιτώντας να δει την πρώην σύζυγό του που ζει εκεί.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Λάρνακα, ο Σαΐφ Ελντίν Μουσταφά προέβη σε μια σειρά αιτημάτων, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των γυναικών που κρατούνται από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου, καθώς και την παράδοση μιας επιστολής προς την πρώην σύζυγό του, η οποία ζει με τα τρία τους παιδιά.

Η πρώην σύζυγος, Μαρίνα Παράσχου, μετέβη στο αεροδρόμιο και βοήθησε τις αρχές να τον πείσουν να παραδοθεί. Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν βίαιος και ότι επικοινωνούσαν σπάνια μετά το τέλος του γάμου τους το 1990, ενώ δε μερίμνησε ποτέ για την ίδια και την ανατροφή των παιδιών τους.

Ο Μουσταφά που ζούσε στην Κύπρο μέχρι το 1994, είχε απελαθεί στην Αίγυπτο τρεις φορές με την κατηγορία της κακοποίησης της κ. Παράσχου, ανέφεραν Κύπριοι αξιωματούχοι, και είχε εισέλθει στη χώρα με πλαστό διαβατήριο τουλάχιστον μία φορά.cyprus-200048_960_720-1

Η Δικαστής Ντόνα Κωνσταντίνου του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας απεφάνθη ότι ο 59χρονος Μουσταφά θα πρέπει να επιστρέψει στην Αίγυπτο, παρά τους ισχυρισμούς του ότι μπορεί να βασανιστεί ή ακόμη και να δολοφονηθεί εάν απελαθεί.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του, η δικαστής ανέφερε ότι «ποτέ δεν επικαλέστηκε πολιτικά κίνητρα για τις πράξεις του» τον Μάρτιο και δεν είχε ιστορικό συμμετοχής σε διαδηλώσεις, ούτε αντιμετώπιζε κατηγορίες σχετικές με τα πολιτικά του πιστεύω.

Σύμφωνα με τις αρχές ο Μουσταφά δεν είναι τρομοκράτης αλλά κοινός εγκληματίας: Φυλακισμένος με πολλαπλές κατηγορίες για πλαστογραφία και απάτη, ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες κρατούμενους που απέδρασαν το 2011 κατά τη διάρκεια της 18ήμερης εξέγερσης που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Παραδόθηκε στην αστυνομία το 2014 και αφέθηκε την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια οι αρχές τον αναζήτησαν προκειμένου να τον ανακρίνουν σε σχέση με άλλα εγκλήματα και θεωρούνταν καταζητούμενος όταν έγινε η αεροπειρατεία.