Επιτυχία για το Πρόγραμμα Αναδοχής για Ασυνόδευτα Παιδιά στην Κύπρο

Οι εισροές προσφύγων από τρίτες χώρες σε χώρες της Μεσογείου έχουν γενικευθεί, διογκώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα της επιβίωσης και ευημερίας μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος. Ανάμεσά τους υπάρχουν δυστυχώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία έχασαν τους γονείς και την οικογένειά τους και καλούνται να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Για το λόγο αυτό έχει ήδη συσταθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την αναδοχή αυτών των παιδιών. Στα καλά νέα της ημέρας λοιπόν, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς foster care programυποψηφίων οικογενειών στην Κύπρο για τη φιλοξενία των παιδιών που την χρειάζονται. Φυσικά, η κίνηση αυτή συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως επίσης και από την ίδια τη χώρα της Κύπρου.
Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη καταθέσει την αίτησή τους για το πρόγραμμα αναδοχής, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η αίτηση πολύ πιθανόν να βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης. Όσες οικογένειες επιλεχθούν ως φορείς φιλοξενίας των ταλαιπωρημένων παιδιών από τρίτες χώρες (κυρίως από τη Σομαλία, στην παρούσα φάση), θα έχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στο έργο τους αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς θα εκπαιδευτούν κατάλληλα και θα υπάρχει διαρκής υποστήριξη και αρωγή από της Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην Κύπρο. Με τη βοήθεια αυτή, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ιδανικό τρόπο προσέγγισης των παιδιών. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν κενά σε σχέση με την ανατροφή του παιδιού και το παιδί να βρει στη νέα του οικογένεια ένα ζεστό σπίτι γεμάτο θαλπωρή και φροντίδα.
Σίγουρα μια τέτοια κίνηση είναι άξια θαυμασμού, καθώς αποδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου και την αλληλεγγύη που πρέπει να διακατέχει τον καθένα. Ύστερα από τα δεινά των εμφυλίων, της πείνας και των κακουχιών, το πρόγραμμα αναδοχής παιδιών φαντάζει ως μια αχτίδα φωτός για το μέλλον.