Η Βρετανική Αστυνομία Αντιμέτωπη με Λαθροθήρες Πουλιών στην Κύπρο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε πρόσφατα το BBC, το πρόβλημα της λαθροθηρίας πουλιών στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μάλιστα, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, λόγω της όξυνσης του προβλήματος η Βρετανία αποφάσισε να διπλασιάσει την αστυνομική της δύναμη στο νησί προκειμένου να προστατέψει εκατομμύρια πουλιά που θανατώνονται παράνομα και πωλούνται στη μαύρη αγορά κάθε χρόνο, Ο τζίρος από την παράνομη εμπορία πουλιών στην Κύπρο είναι 15 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

Όπως λέει το BBC, η κατάσταση με την λαθροθηρία στην Κύπρο παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι βρετανικές αρχές, η υπηρεσία θήρας και πανίδας και οι ακτιβιστές συναντούν εχles_braconniers_dans_la_neigeθρικές αντιδράσεις. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου οι λαθροθήρες επιτέθηκαν σε αξιωματικούς, τους απείλησαν με όπλα και προκάλεσαν ζημιές στα οχήματά τους. Όσον αφορά στους τρόπους κυνηγιού, αυτές περιλαμβάνουν ξόβεργες και μεγάλα δίχτυα που απλώνονται στον ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης μεταναστευτικής περιόδου. Θύματα αυτής της μεθόδου είναι κυρίως αμπελοπούλια, τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια και μελισσοφάγοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα εστιατόρια τα αμπελοπούλια πωλούνται προς 60 έως 80 Ευρώ ανά δωδεκάδα. Οι εκτιμήσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου κάνουν λόγο για λαθροθήρευση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων πτηνών στην Κύπρο το φθινόπωρο του 2014.

Όντας βασικό πέρασμα αποδημητικών πουλιών, η Κύπρος είναι με διαφορά η χειρότερη χώρα της Ευρώπης ως προς τον αριθμό και το εύρος της ποικιλίας των πτηνών που σκοτώνονται κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της λαθροθηρίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και υπολογίζεται ότι μεταξύ 3.000 και 4.000 λαθροκυνηγών δρουν στο νησί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε 2 λαθροθήρες σε επαρχία της Λάρνακας, οι οποίοι φέρονταν να σκότωσαν πουλιά τα οποία βρέθηκαν πιασμένα σε δίχτυα. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν δίχτυα, μεγάφωνα, συσκευή αναπαραγωγής δίσκων (για την προσέλκυση πουλιών μέσω μουσικής), μια κεραία και σκοτωμένα άγρια πτηνά.