Η Κύπρος καταρρίπτει το ρεκόρ Γκίνες για υποβρύχια ανθρώπινη αλυσίδα

Στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες μπήκε για μια ακόμη φορά η Κύπρος και συγκεκριμένα η Λεμεσός, που κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη υποβρύχια αλυσίδα ανθρώπων.

Το γεγονός που διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου από εθελοντές του Συνδέσμου Δυτών «Κίμων» και του Συνδέσμου Δυτών της Cyta, με την υποστήριξη του Flyboarding Cyprus, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στο Παλιό Λιμάνι της Λεμεσού.nicosia_panoramic_view_cyprus_tower_25_jean_nouvel-1

Χρειάζονταν 200 εθελοντές για να σπάσουν το ρεκόρ αλλά η προσέλευση ήταν πολύ μεγαλύτερη, με 280 αυτοδύτες να δίνουν το παρών για το εγχείρημα και 278 να συμμετέχουν τελικά (δύο αποσύρθηκαν για προσωπικούς λόγους).

Η προσπάθεια ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 10.30, με τους εθελοντές δύτες να έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα, κρατώντας ένα σχοινί το οποίο ήταν δεμένο στον μόλο και κάνοντας κατάδυση σε βάθος 5 μέτρων περίπου για 10 λεπτά.

Το ρεκόρ προηγουμένως κατείχε η Ιταλία με 173 δύτες να συμμετέχουν κάνοντας κατάδυση στο νησί Έλβα, ενώ πριν από αυτό 110 δύτες είχαν σχηματίσει υποβρύχια αλυσίδα, το 2013 στο νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο στόχος ήταν να προωθηθεί το σπορ της αυτόνομης κατάδυσης, καθώς και η προβολή της Κύπρου σαν ένας από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς. Με νερά σχετικά ζεστά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με καλή υποβρύχια ορατότητα, με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου και με πολυάριθμα ναυάγια διάσπαρτα στα νερά, η Κύπρος διεκδικεί μια περίοπτη θέση στον καταδυτικό χάρτη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η αφοσίωση των συμμετεχόντων που προσήλθαν μεμονωμένα αλλά και σε ομάδες ήταν συγκινητική καθώς δεν υπήρχαν οικονομικές απολαβές και η συμμετοχή ήταν καθαρά εθελοντική. Οι εθελοντές προέρχονταν όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Μ. Βρετανία, η Ρωσία, η Αμερική και το Ισραήλ ενώ υπήρξε συμμετοχή ακόμη και από παιδιά μόλις 11 ετών, που διέθεταν βέβαια τη σχετική πιστοποίηση.

Να σημειωθεί ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος κατέχει περισσότερα από δέκα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.