‘’Ιδανική λύση’’ μια ομόσπονδη Κύπρος!

Το Κυπριακό ποτέ δεν ήταν κι ούτε θα είναι ένα απλό πρόβλημα. Είναι κάτι παραπάνω από διεθνείς σχέσεις. Αφορά σχέσεις κρατών και λαών πέραν των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η λύση του Κυπριακού τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός, εφόσον διαιωνίζεται, ίσως εντέχνως, από όλες τις πλευρές.

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου

Το Σεπτέμβριο, εκφράστηκαν απόψεις στη Λευκωσία για την πλέον επιθυμητή λύση, ένα ομόσπονδο κράτος με κοινή εκπροσώπηση και κοινή διακυβέρνηση αλλά με δύο ξεχωριστές εθνότητες. Σύμβουλος του Buckingham και δικαστικός από το 1993 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Alper Riza διατύπωσε σε δημόσια εκδήλωση στη Λευκωσία την άποψη ότι, το όνομα “Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου” αποτελεί την ιδανική ονομασία γιατί εκφράζει απόλυτα την ισχύουσα πραγματικότητα.

Η λύση που εκφράζει και τις δύο πλευρές1024px-cyprus_blank_1-svg

“Ένα ομόσπονδο κράτος μέσα στην ΕΕ, θα ήταν η ιδανική αντιπροσώπευση και των δύο πλευρών και θα έθετε τέρμα στη διαιώνιση ενός επίπονου προβλήματος, που δεν είναι μονάχα πολιτικό αλλά πολιτιστικό και πολιτισμικό”, όπως το έθεσε ο Τουρκοκύπριος Alper Riza. “Δε γίνεται πια να ανεχτούμε μαθήματα πατριωτισμού από τις δύο πλευρές, τόνισε, αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε τη λύση που εκφράζει τις δύο πλευρές. Όποιος αγαπάει την πατρίδα του, πρέπει να βρει και τις λύσεις”, ανέφερε ο Riza.

Λύση τώρα

“Το Κυπριακό πρόβλημα”, τόνισε ο Riza, “έχει κουράσει τον κόσμο, κι έχει μακροχρονίσει επικίνδυνα. Είμαι εδώ για να σκεπάσω τις μονομερείς απόψεις των δύο πλευρών και να προωθήσω την κοινή συνύπαρξη, τη λύση της ευρύτερης ομόσπονδης δημοκρατίας που προωθεί τα ευρύτερα συμφέροντα της ενιαίας συνύπαρξης. Οι εγωκεντρικές απόψεις πρέπει να βγουν στο προσκήνιο ως μη καρποφόρες και ανώφελες. Το Κυπριακό μας έχει στοιχειώσει όλους πια, κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας και προσωπικής ζωής μας, γι’ αυτό πρέπει να τελειώσει”.

Το νέο status

Η ομόσπονδη δημοκρατία της Κύπρου διατηρεί τις εθνικές ταυτότητες και των δύο πλευρών. Δε χάνεται η υπαρξιακή ταυτότητα ούτε των Ελληνοκυπρίων αλλά ούτε και των Τουρκοκυπρίων. Οπότε συμφέρει όλους μια κοινή εκπροσώπηση στα πλαίσια της ΕΕ και του διεθνούς status quo, μια ομόσπονδη Κύπρος που θα αγκαλιάζει και τους δύο ισότιμα, υποστήριξε τέλος ο Riza.