Κύπρος: Δύο διαφορετικές ζώνες ώρας στο ίδιο νησί

Από τις 31 Οκτωβρίου 2016 η Κύπρος θα έχει δύο διαφορετικές ζώνες ώρας, μετά από απόφαση του «τουρκοκυπριακού κοινοβουλίου» να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας και να μη γυρίσει τα ρολόγια. Η Τουρκία αποφάσισε να μη γυρίσει τα ρολόγια μια ώρα πίσω την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, όταν όλες οι χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν στη χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή της ώρας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και του Μαρτίου αποτελεί ένα εφεύρημα που έχει υιοθετηθεί από πολλά κράτη, με σκοπό να γίνεται εκμετάλλευση περισσότερων ωρών ηλιακού φωτός. Εντούτοις, οι χώρες της Ασίας και της Αφρικής δεν ακολουθούν αυτή την τακτική, με αποτέλεσμα οι χώρες που χρησιμοποιούν τη θερινή ώρα να αποτελούν μειοψηφία.

Το κομμάτι της Κύπρου που κατοικείται σήμερα από Τούρκους θα έχει πλέον διαφορετική ώρα από το ελληνοκυπριακό. Όταν ο επισκέπτης της Κύπρου διασχίζει την πράσινη γραμμή θα πρέπει να ρυθμίζει το ρολόι του μια ώρα μπροστά ή πίσω, ανάλογα με το ποιο μέρος έχει επιλέξει να επισκεφτεί.1024px-cyprus_location_map-svg

Πέρυσι η Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει για μια εβδομάδα την αλλαγή της ώρας, ώστε να συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Βόρεια Κύπρο, καθώς οι υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά ήταν ρυθμισμένα να αλλάζουν την ώρα όπως συνήθως.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ο τουρκικός λαός δε θα γυρίζει πια τα ρολόγια του, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέροντας ότι η ισχύουσα ώρα θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Η υιοθέτηση της θερινής ώρας αποφασίστηκε στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης μετά την ενεργειακή κρίση του 1974. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1978 ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με οδηγία που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1980, καθόρισε τις διατάξεις για την εφαρμογή της κοινής θερινής ώρας. Επειδή όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούσαν η λήξη της θερινής ώρας να γίνεται στο τέλος του Σεπτεμβρίου και άλλες στο τέλος του Οκτωβρίου, τελικά η συμφωνία για κοινή εφαρμογή επιτεύχθηκε το 1994 και ίσχυσε για πρώτη φορά το 1996.