Κύπρος, Ελλάδα και Παλαιστίνη ξεκίνησαν τριμερή συνεργασία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Παλαιστίνης αντάλλαξαν απόψεις σε μια τριμερή συνάντηση εργασίας που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, οι τρεις υπουργοί εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν, με αναφορές σε τοπικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε τομείς πιθανής μελλοντικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστική βούλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ τους.

Στη δήλωσή τους, οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την αταλάντευτη υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, και στη στήριξή τους για διεθνή λύση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, η τριεθνής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης μόλις άρχισε και θα επεκταθεί σε πολιτικά θέματα, φέρνοντας κοντά τις τρεις χώρες που μοιράζονται κοινά ιδανικά ειρήνης. Επιπρόσθετα, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξουν κοινές δράσεις στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Οι τρεις πλευρές θα συναντηθούν ξανά τους αμέσως προσεχείς μήνες. Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από την γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή και τηη δημιουργία δομών ασφαλείας.shaking-hands-1018096_960_720

Σε ερώτηση αν το Ισραήλ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δε ρωτάμε τρίτους, όπως δε ρωτήσαμε τρίτες χώρες όταν είχαμε μια τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ».

Διαβεβαίωσε πάντως πως αυτές οι τριμερείς συναντήσεις δε στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους.

Το κοινό ανακοινωθέν σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι τρεις υπουργοί είχαν μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της επίδρασής τους σε ολόκληρο τον κόσμο, τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Κυπριακό ζήτημα και τομείς πιθανής μελλοντικής τριεθνούς συνεργασίας.

Οι υπουργοί εκφράστηκαν θετικά για μια δικοινοτική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, βασισμένη πάνω στο διάταγμα της 4ης Ιουλίου του 1967, που θα ορίζει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.