Κύπρος: Μια νέα ζωή στον ήλιο

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για όσους (κυρίως συνταξιούχους) Βορειοευρωπαίους θέλουν να μεταναστεύσουν σε μια χώρα με διαφορετικά κλιματολογικά και άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με τη δική τους. Πέρα από την ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια του έτους, η Κύπρος προσφέρει επιπλέον υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, χαλαρούς ρυθμούς καθημερινότητας, μεγάλη αφθονία επιλογών για διασκέδαση και γενικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για συνταξιούχους. Στην Κύπρο μπορεί κανείς να απολαύσει τις χαρές που προσφέρει ένα μεσογειακό νησί, σε συνδυασμό με τη σιγουριά που εξασφαλίζει μια καλή σύνταξη.download

Το θέμα της κατοικίας είναι πολύ βασικό σε μια τέτοια απόφαση. Γενικότερα, υπάρχουν οι επιλογές της ενοικίασης ή της αγοράς κατοικίας, με την τελευταία να προκρίνεται συνήθως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο/η ενδιαφερόμενος/η έχει περάσει τις διακοπές του στο νησί αρκετές φορές, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποια περιοχή θα επενδύσει. Το σημαντικό είναι ότι σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις – ενοικίαση ή αγορά – οι τιμές των κατοικιών είναι αρκετά καλές, ενώ δε λείπουν και οι ευκαιρίες. Τα κλειδιά για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επιλογής είναι, επομένως, αφενός η κατά το δυνατόν πληρέστερη γνώση του νησιού και των διάφορων τοπικών ιδιαιτεροτήτων, και αφετέρου η υπομονή.

Όσον αφορά τον τύπο των προσφερόμενων κατοικιών, υπάρχουν τα διαμερίσματα, τα παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια στην ενδοχώρα και οι παραλιακές βίλες με θέα στη θάλασσα. Κάθε ένας από τους τύπους αυτούς προσφέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία ταιριάζουν περισσότερο ή λιγότερο με τις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες του καθενός. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, σε περίπτωση που πρόκειται για ανθρώπους που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν (ή που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύντομα), σημαντικοί παράγοντες επιλογής είναι η πρόσβαση στους χώρους της κατοικίας και η εγγύτητα σε σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα, εστιατόρια και ιατρικά κέντρα. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές είναι η Πάφος, Λάρνακα και η Λεμεσός, ακολουθούμενες από την Αμμόχωστο, τις περιοχές γύρω από τον Πρωταρά και το Παραλίμνι.