Μεγάλος μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα στην Κύπρο

Τα μεσάνυχτα μεταξύ 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου 2016, ο νυχτερινός ουρανός πάνω από την Κύπρο έγινε κυριολεκτικά μέρα μετά την έκρηξη μετεωρίτη, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών είχε το μέγεθος αυτοκινήτου. Έπαψε να είναι ορατός όταν πέρασε πάνω από την κατεχόμενη Μόρφου. Η έκρηξη του μετεωρίτη συνοδεύτηκε από δυνατό κρότο και εκτυφλωτική λάμψη αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παναγιώτου (Κοινότητα Αστρονόμων Κύπρου), ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του φαινομένου ευρισκόμενος εκείνη την ώρα σε υπαίθριο χώρο στην Λευκωσία, η εκτυφλωτική λάμψη είχε διάρκεια περίπου 3 δευτερολέπτων, ενώ ο κρότος της έκρηξης σημειώθηκε περίπου 2-3 λεπτά αργότερα.

Καθησυχαστικός ήταν με τις δηλώσεις του ο κύριος Δανός (Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος). Τέτοιου είδους φαινόμενα συμβαίνουν πολύ συχνά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως πρόσθεσε, ο μετεωρίτης που έπεσε είναι πιθανό να ήταν ένα από χιλιάδες κομμάτια που συνόδευαν έναν αστεροειδή που πέρασε σχεδόν ξυστά από τη Γη (1/10 απόστασης Γης – Φεγγαριου) και τον οποίο είχαν εντοπίσει στις αρχές του Σεπτέμβρη ερευνητές του Arizona University.asteroids-1017666_960_720

Όπως ήταν λογικό, το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο έγινε κύρια είδηση σε πολλά ΜΜΕ όλου του κόσμου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων αστρονόμων σε Κύπρο και εξωτερικό που προσπαθούν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τον μετεωρίτη. Σίγουρα, πολλοί κυνηγοί μετεωριτών ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν να ψάχνουν θραύσματα του μετεωρίτη που μπορεί να έπεσαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου μετά την έκρηξη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει ρητά ότι δεν παρατηρήθηκε η οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα λίγο μετά την έκρηξη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο μετεωρίτης διαλύθηκε σε πολύ μικρά θραύσματα τα οποία κατόπιν ‘κάηκαν’ κατά την πτώση τους από τη τριβή της ατμόσφαιρας της Γης. Οπότε είναι πολύ δύσκολο, έως και απίθανο, να εντοπιστούν θραύσματα του μετεωρίτη μεγαλύτερα από κόκκους σκόνης ή πολύ μικρά πετραδάκια.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο μετεωρίτης ήταν ένα από τα χιλιάδες συνοδευτικά κομμάτια του κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος περνάει κοντά στη Γη κάθε 133 χρόνια. Τα χιλιάδες αυτά κομμάτια πέφτουν στη Γη κάθε Αύγουστο και είναι οι γνωστές Περσείδες (πεφταστέρια).