Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών για την Κύπρο

Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς παγκοσμίως. Πλαισιωμένη από τα γαλάζια νερά της Μεσογείου και με ένα μοναδικό κλίμα, η Κύπρος αποτελεί όνειρο για πολλούς ταξιδιώτες που αγαπούν τη θάλασσα, τον ήλιο, τα σπάνια φυσικά τοπία και τις παραδόσεις. Τον Αύγουστο του 2016 καταγράφηκε άνοδος 17% στις αφίξεις, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 458.000 επισκέπτες βρέθηκαν στο νησί για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων πραγματοποιήθηκε από το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Αύγουστο. Ένα σημαντικό μερίδιο των εσόδων του κυπριακού κράτους προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία. Η αύξηση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία που διαγράφουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες του νησιού, μετά από την ξαφνική κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της Κύπρου και διάρκεσε περίπου μια τριετία.tourists_at_oahu_island_hawaii_9789r-vi

Ρεκόρ σημειώθηκε και τον Ιούλιο, καθώς εκτιμάται ότι 482.000 αφίξεις καταγράφηκαν μόνο γι’ αυτό τον μήνα. H πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται πάντα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτιμάται ότι τον Αύγουστο οι Βρετανοί τουρίστες αυξήθηκαν κατά 9,9% φτάνοντας τους 172.236, την ίδια στιγμή που στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Ρώσοι με 122.843 τουρίστες και αλματώδη άνοδο 36,8%. Πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στις αφίξεις από το γειτονικό Ισραήλ: 61% περισσότεροι Ισραηλινοί κατέφθασαν στο νησί, με 27.048 αφίξεις.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά όμως ήταν τα έσοδα για το 2016. Το πρώτο μισό του 2016, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 831,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 τα έσοδα έφτασαν τα 730,9 εκατομμύρια ευρώ. Η άνοδος ήταν της τάξης του 13,7% και έφερε πολλά χαμόγελα στην κυπριακή οικονομία.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία, αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα που φτάνουν από την Κύπρο, είναι πια σίγουρη ότι ο χρόνος επαναφοράς σε αναπτυξιακή τροχιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μετά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη της τότε παραπαίουσας οικονομίας, τον Μάρτιο του 2013, οι Κύπριοι κατάφεραν αυτό που για άλλες χώρες φαντάζει ακατόρθωτο: να αφήσουν πίσω τους την κρίση και να επαναφέρουν τους κρίσιμους δείκτες σε θετικό πρόσημο.