Την έναρξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου στην Λευκωσία ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ συν Φ.Π.Α., με τις αρχές να αισιοδοξούν ότι τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2018. Από τους αρμόδιους αναζητούνται λύσεις για την στέγαση των υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στον χώρο ανέγερσης του νέου Μουσείου, όπως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Αρχικά, η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από εννέα κριτές και έξι συμβούλους, θα επιλέξει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2017 οκτώ συμμετοχές, από τα προσχέδια που θα υποβληθούν.

Προβλέπονται αμοιβές για τους αρχιτέκτονες στους οποίους θα απονεμηθούν τα τρία πρώτα βραβεία του πρώτου σταδίου. Επίσης, κάθε συμμετοχή που θα περάσει στο επόμενο στάδιο θα λάβει από 25.000 ευρώ.

Ο αρχιτέκτονας που θα επιλεγεί, θα είναι και αυτός που θα αναπτύξει την μελέτη του προς τους αρμόδιους.museumsinsel_munchen

Στις 23 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, με τους οκτώ νικητές του πρώτου σταδίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 24 Απριλίου. Στις 12 Μαΐου 2017 θα γίνει η ανακοίνωση των βραβείων.

Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την κατασκευή αιθουσών για τις εκθέσεις, τους αποθηκευτικούς και τους κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόριο και καφετέρια. Η δεύτερη, περιλαμβάνει το αμφιθέατρο και το συνεδριακό κέντρο, τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και την διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου είναι ένα όνειρο δεκαετιών, καθώς το σημερινό χρονολογείται από το 1908, ενώ η πρώτη απόφαση για την κατασκευή νέου είχε ληφθεί το 1990 και από το 1999 λειτουργεί ειδικό ταμείο για την κάλυψη του κόστους κατασκευής.