Οι πολιτικοί γάμοι ζευγαριών από όλο τον κόσμο στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι το «νησί της Αφροδίτης», μιας και ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στις ακτές της Πάφου. Στην Πάφο συγκεκριμένα, αλλά και στη Λάρνακα, τυχαίνει να τελούνται πάνω από 3.000 πολιτικοί γάμοι ετησίως μεταξύ αλλόθρησκων ζευγαριών από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής φημίζονται για τη συντηρητικότητά τους και, όπως είναι αναμενόμενο, ένα ζευγάρι αλλόθρησκων που δεν επιθυμεί να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, για τον οποίο θα χρειαστεί να αλλάξει θρησκεία ο ένας από τους δύο, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ενώ λοιπόν συνεχίζονται οι αγώνες για να νομιμοποιηθούν οι πολιτικοί γάμοι εκεί, τα ζευγάρια αυτά βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο για να τελέσουν έναν νόμιμο πολιτικό γάμο. Μάλιστα, στον Λίβανο και στο Ισραήλ ο πολιτικός γάμος της Κύπρου έχει αναγνωρισμένη πιστοποίηση.download

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θρησκευτικές αρχές του Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν ως Εβραίους γύρω στους 350.000 Ισραηλινούς μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπεται ο γάμος στον τόπο τους. Επομένως, η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα καταφθάνει στην Κύπρο μαζικά για να τελέσει την πολυπόθητη τελετή.

Η οικονομία της Κύπρου είναι σίγουρα πολύ κερδισμένη από την όλη υπόθεση, με τα έσοδα του γαμήλιου τουρισμού να ανέρχονται σε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα περισσότερα ζευγάρια οργανώνουν ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο νησί, είτε μόνα τους, είτε μαζί με συγγενείς και φίλους, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα τουριστικά έσοδα.

Έτσι λοιπόν η Κύπρος, εκτός από «νησί της Αφροδίτης» και «νησί της αγάπης», πλέον είναι γνωστή και ως «νησί των μυστικών πολιτικών γάμων» και ως το μέρος όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να ενωθεί με τον άνθρωπό του με τα δεσμά του γάμου, από όποιο θρησκευτικό υπόβαθρο και αν προέρχεται. Μπορεί η διαδικασία να φαίνεται απλή, γρήγορη και οικονομική, με μια σύντομη αεροπορική πτήση και μια δεκάλεπτη σεμνή τελετή, αλλά ουσιαστικά τους λύνει ένα πρόβλημα το οποίο δε θα υπήρχε άλλος τρόπος να επιλύσουν.