Στελέχη επιχειρήσεων που διαπρέπουν στην Κύπρο… γένους θηλυκού!

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ταχύτατα, η εξέλιξη είναι ένας δρόμος που κοιτάει μπροστά. Βασικός πυλώνας της εξέλιξης είναι η οικονομική ανάπτυξη. Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει υγιής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, που θα δημιουργεί συνθήκες ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Οι παλιές ανδροκρατικές, πυραμιδωτού στυλ επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν έως και τα τέλη του περασμένου αιώνα, αποτελούν πλέον ένα είδος ‘μουσειακού εκθέματος’, καθώς οι γενικότερες PEST επιχειρηματικές συνθήκες (PEST = Political-Economic- Social-Technological) του σήμερα καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τις αντίστοιχες του χθες. Η παγκοσμιοποίηση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίζουν ανταγωνιστές απ’ όλο τον κόσμο.

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να ορθοποδήσει, να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, απαιτούνται φρέσκιες ιδέες, αντιλήψεις και δομές. Μέσα λοιπόν σε αυτό το επιχειρηματικό κλίμα των κοσμογονικών αλλαγών, ξεπήδησε η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στα πρώτα βήματα ύπαρξής της είχε ίσως τη μορφή πειράματος ή ενός στοιχήματος του ανδροκρατούμενου επιχειρηματικού status quo, ότι οι γυναίκες είναι καλές μόνο για οικιακά και οικογένεια και η επιφόρτωση των γυναικών με επιχειρηματικές υποχρεώσεις και πρωτοβουλίες θα αποδείκνυε περίτρανα πού πρέπει να ανήκει το κάθε φύλο.cyprus-1295696_960_720

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων άρχισε να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων… ένα νέο business trend που αποδεικνυόταν καθημερινά ότι όχι μόνο ήταν chic, αλλά και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, χαρισματικό, με όραμα, φρέσκες ιδέες και πάνω απ’ όλα κερδοφόρο. Η γυναικεία παρουσία στις επιχειρήσεις από ταμπού μετατράπηκε σε αναγκαιότητα.

Χαρακτηριστικά γυναικεία business success stories στην Κύπρο: Χέλεν Ζένιος (Cambridge Diet), Δήμητρα Καλογήρου (Ανώτερη Λειτουργός ΧΑΚ / διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Έλενα Τάνου (Αντιπρόεδρος Top Kinisis Travel Plc), Έλενα Τσολάκη (μέλος ΔΣ British Architectural Trust Board), Ελίζα Σαββίδου (Επίτροπος Διοικήσεως).

Η παρουσία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο ολοένα κι αυξάνεται. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές σημαντικές δομές που στηρίζουν με ποικίλους τρόπους τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως πχ. η Συνεταιριστική Τράπεζα Γυναικών, η Κ.Ο.Γ.Ε.Ε (Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών) και ο ΟΝΓΕΕ (Οργανισμός Νέων Γυναικών Επαγγελματιών-Επιχειρηματιών Κύπρου).

Οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν στις επιχειρήσεις και ήρθαν για να μείνουν!