Τι σημαίνει το Brexit για την Κύπρο;

Συναγερμός σήμανε στην Κύπρο μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας, οι μόνοι στους οποίους επετράπη να ψηφίσουν (μαζί με τους Μαλτέζους μόνιμους κατοίκους), ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι σημαίνει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας για την Κύπρο; Η στενή σχέση των δύο χωρών, που έχει περάσει δύσκολες φάσεις, ξεκίνησε το 1878 από το Κογκρέσο του Βερολίνου, όταν η νήσος αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να γίνει Βρετανική αποικία. Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1960, μετά από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες, παραμένει εντούτοις μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί το βρετανικό δίκαιο, κάτι που καθιστά το νησί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και ίδρυση εταιρειών.

Από το ένα εκατομμύριο τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, πάνω από τους μισούς είναι Βρετανοί.download

Σε ό,τι αφορά την κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία, οι συνέπειες του Brexit μπορεί να είναι σημαντικές. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν ένα από τα κράτη που υποστήριξαν σθεναρά την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυπριακή κυβέρνηση είχε πάντα έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την αντίστοιχη Βρετανική. Εντούτοις, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Κύπρου Α. Αναστασιάδη για την «δεδομένη» υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας σε όλες τις διαδικασίες για έναν «δίκαιο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την αβεβαιότητα στην Κύπρο. Η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, για τη μελλοντική ασφάλεια και ευημερία της. Η ψήφος των Βρετανών που προκλήθηκε από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις πολιτικές που ακολουθούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθιστά την Ευρώπη πιο αδύναμη και στα πρόθυρα της διάλυσης.