Το ενδεχόμενο επανένωσης της Κύπρου πιο πιθανό από ποτέ!

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το γενικότερο status quo που κυριαρχούσε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 οδήγησαν στην διχοτόμηση της Κύπρου. Λόγω της καίριας γεωστρατηγικής της θέσης, για 4 δεκαετίες τώρα η Κύπρος ήταν ένα αναλώσιμο ‘πιόνι’ στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Όλα αυτά τα χρόνια, φαινόταν ότι το ενδεχόμενο επανένωσης της μαρτυρικής Κύπρου δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα απατηλό όνειρο χωρίς προοπτική. Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας καταδίκαζαν πάντα τη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά στο τέλος, σαν σύγχρονοι ‘Πόντιοι Πιλάτοι’, ένιπταν τας χείρας τους.

Τα πράγματα φάνηκαν να αλλάζουν προς το καλύτερο με την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Οι πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού άρχισαν να δυναμώνουν, οι συζητήσεις να πληθαίνουν. Μάλιστα, μετά την εύρεση των πλούσιων θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να βλέπει στην Κύπρο την εναλλακτική πάροχο ενέργειας, κυρίως λόγω της ‘ψυχροπολεμικής’ κατάστασης στις σχέσεις με τον κύριο πάροχο ενέργειας, τη Ρωσία.cyprus-200048_960_720

Γεωπολιτικά, το ‘κερασάκι στη τούρτα’ ήρθε με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Η περίφημη ‘Αραβική Άνοιξη’ άρχισε να ‘πνίγει’ στο αίμα ένα – ένα τα Αραβικά κράτη που προμήθευαν σταθερά (πετρέλαιο/φυσικό αέριο) τις τελευταίες δεκαετίες τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Ιράκ, Λιβύη, Αλγερία, Συρία. Πλέον, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρώπη ήταν εκτεθειμένα ενεργειακά. Ως μόνη σταθερή και συμφέρουσα ενεργειακή εναλλακτική άρχισε να φαντάζει η Κύπρος με τα πλούσια κοιτάσματά της. Και ποιος ο καλύτερος και πλέον συμφέρον τρόπος; Επανένωση. Μια ενωμένη Κύπρος σαφώς και φαντάζει ως ένας καλύτερος και πιο αξιόπιστος εταίρος συζητήσεων.

Η αλλαγή στη στάση των μεγάλων δυνάμεων είναι πλέον εμφανής. Υπάρχει έντονη πολιτική, οικονομική, και παρασκηνιακή δραστηριότητα. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών εκ μέρους της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Αγγλίας, ακόμα και της Ρωσίας, δείχνουν μια κλιμακούμενη πίεση προς την επίλυση του Κυπριακού. Η καθεμιά για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν δυο ικανοί ηγέτες που επιθυμούν την επανένωση, ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί.

Οι συνθήκες υπάρχουν, η θέληση υπάρχει… ας ελπίσουμε η διχοτόμηση σύντομα να φαντάζει ως μια δραματική κατάσταση του παρελθόντος!