Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που ανακοίνωσε το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πληροφοριών Εκπαίδευσης “Ευρυδίκη” με τίτλο “Δάσκαλοι και Διευθυντές: Αμοιβές και Επιδόματα 2015/2106”, η Κύπρος έρχεται δεύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφορά μισθών και αμοιβών μεταξύ των εκπαιδευτικών και του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας, η οποία ανέρχεται στο 282%. Με άλλα λόγια οι καθηγητές παίρνουν σχεδόν 3 φορές περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους στην Κύπρο. Πρώτη σ’ αυτή τη λίστα έρχεται, εντελώς απροσδόκητα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με ποσοστό 327%.250121658_24dc898062_b

Σε απόλυτες τιμές η Κύπρος βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς οι αμοιβές των εκπαιδευτικών ξεκινούν από τα 23.885 ευρώ κατ’ έτος και φτάνουν μέχρι τα 71.359 ευρώ μετά από 22 χρόνια εργασίας. Τα ανάλογα ποσά για το Λουξεμβούργο, που έχει τις υψηλότερες αμοιβές, είναι 72.000 και 156.000 αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρία αμείβει τους εκπαιδευτικούς της μόλις με 3.681 ως 7.547 ευρώ τον χρόνο.

Ακόμη υψηλότερες αμοιβές λαμβάνουν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διοίκησης έχοντας διανύσει αρκετά χρόνια επαγγελματικής προϋπηρεσίας.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, από το 2013 έχει επιβληθεί στάση στις αυξήσεις των μισθών, η οποία επηρεάζει και τους εκπαιδευτικούς και αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και το 2017.

Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο που παρουσιάζει η έρευνα και έχει ενδιαφέρον, είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο μισθολογικός κύκλος από το χαμηλότερο στο υψηλότερο κλιμάκιο. Σε κάποιες χώρες χρειάζονται ως και 40 χρόνια για να συμβεί αυτό, ενώ για τις περισσότερες ο χρόνος κυμαίνεται από 30 ως 35 χρόνια. Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που ο κύκλος ολοκληρώνεται πιο σύντομα, καθώς χρειάζονται μόλις 22 χρόνια υπηρεσίας για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη μισθολογική απολαβή. Σε χώρες όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Δανία και η Σκωτία μπορεί να χρειαστούν μόλις έξι χρόνια για να λάβουν οι καθηγητές το μέγιστο του μισθού τους.