Χάος με μποτιλιάρισμα στη Λευκωσία πριν το ράλι Κύπρου

Ούτε φέτος αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία των οδηγών στο κέντρο της Λευκωσίας λόγω της διεξαγωγής του “CPN Ασφαλιστική Ράλι Κύπρου 2016”. Σε πολλές οδούς στο κέντρο της πόλης δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, καθώς τα αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα επί πολλές ώρες σχηματίζοντας ουρές εκατοντάδων μέτρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην άνοδο της οδού Προδρόμου προς την Γρίβα Διγενή, αλλά και στον κυκλικό δρόμο Μάρκου Δράκου. Το μποτιλιάρισμα ήταν συνέπεια του προσωρινού κλεισίματος τμημάτων αρκετών δρόμων της πρωτεύουσας ενόψει της διεξαγωγής της ειδικής διαδρομής του Ράλι εντός της πόλης.

Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές, σε συνεργασία με την αστυνομία, ισχυρίζονται ότι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί και να διεξαχθεί ομαλά ο αγώνας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοκινήτου Κύπρου δήλωσε ότι το φαινόμενο του μποτιλιαρίσματος παρατηρείται κάθε χρόνο, με τους οδηγούς να διαμαρτύρονται. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Λευκωσία δεν έχει περιφερειακούς δρόμους, οπότε το μποτιλιάρισμα είναι λογικό να συμβαίνει, ενώ κάλεσε τον κόσμο να συνυπολογίσει το συνολικό όφελος που προκύπτει για την πόλη από την διεξαγωγή της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το Ράλι Κύπρου μεταδίδεται σε περίπου 18 εκατομμύρια κόσμου, ενώ από τη διοργάνωση εισρέουν στο νησί κεφάλαια ύψους €8 με €10 εκατομμυρίων.download

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΚ, σε όλους τους διεθνείς αυτοκινητιστικούς αγώνες οι διοργανωτές συνηθίζουν να διεξάγουν μια ειδική διαδρομή εντός της πόλης – ακόμη και σε αγώνες της Formula 1. Για παράδειγμα, στο Μονακό το Πριγκηπάτο κλείνει για μια ολόκληρη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τους διοργανωτές, έγιναν όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί προβαίνοντας σε συχνές ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις της Τροχαίας, τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Η ειδική διαδρομή διαπερνά τα κατεχόμενα της Λευκωσίας και σε αρκετά σημεία της διέλευσης των αυτοκινήτων Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παρακολουθούν τον αγώνα από κοινού. Παραδοσιακά, και για πολλές δεκαετίες, η έδρα του Ράλι Κύπρου ήταν η Λευκωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε μεταφερθεί προσωρινά σε παραλιακές πόλεις για λόγους προβολής και επανήλθε στη Λευκωσία τα τελευταία 3 χρόνια.